De voordelen van de zit-sta bureautafel

10/11/2023 - 09:48

Zitten is het nieuwe roken. Steeds meer bedrijven zetten dan ook in op een dynamische werkhouding. Een zit-sta bureautafel biedt hierop het perfecte antwoord.

Het is cruciaal om tijdens de werkdag regelmatig van houding te veranderen, al naargelang de taak die wordt uitgevoerd. Telefoneren, schrijven, ontwerpen of een overleg met collega´s … Afwisselen is de boodschap. Zo vermijdt u een eenzijdige belasting van uw lichaam en kiest u steeds voor een ontspannen werkhouding.
Talloze studies hebben de vele negatieve effecten van langdurig zitten aangetoond, terwijl rechtstaand werken heel wat voordelen met zich meebrengt. Het antwoord? De zit-sta bureautafel! We zetten enkele voordelen op een rij.

De voordelen van de zit-sta bureautafel

1. U werkt alerter

Rechtstaand werken verhoogt uw focus op verschillende manieren. Zo wordt u minder snel geconfronteerd met een slaperig gevoel wanneer u de hele tijd moet rechtstaan. Uw spieren zijn opgespannen en uw lichaam voelt zich minder comfortabel, waardoor u alert blijft.
Daarnaast leent een rechtstaand bureau zich veel meer tot lichamelijke activiteiten. Zo kunt u afwisselend op uw ene been of uw andere been gaan staan en kleine 'wandelingen' maken die u geconcentreerd houden.

2. U redt uw rug

Jaren in dezelfde houding op uw bureaustoel zitten eist zijn tol. Lang rechtstaan is goed voor de rugspieren en verbetert uw houding. Veel mensen die de switch hebben gemaakt naar een staand bureau blijken minder last te hebben van rugpijn. Ideaal voor uw rug is wanneer uw armen een hoek van 90 graden maken bij het typen.

3. U leeft langer

Meer rechtstaan verhoogt uw levensverwachting aanzienlijk. Dat bleek nog maar eens tijdens een Amerikaanse studie waarbij 100.000 mannen en vrouwen gedurende 14 jaar werden gevolgd. Onder de deelnemers die meer dan zes uur per dag neerzitten, bleken er na 14 jaar veel meer overleden dan onder de respondenten die minder dan drie uur per dag neerzitten.
Gelijkaardige resultaten werden gevonden bij andere studies. Zo toonde een ander onderzoek uit de Verenigde Staten aan dat het sterftecijfer van mannen die meer dan zes uur per dag neerzaten 20 procent hoger lag dan dat van mannen die slechts drie uur of minder neerzaten. De onderzoekers concludeerden dat overmatig zitten letterlijk iemands leven verkort met enkele jaren.
Daarnaast blijkt de compensatie van zitgedrag door intensieve lichaamsbeweging eerder een maat voor niets. Studies wijzen namelijk uit dat lichaamsbeweging de negatieve effecten van langdurig zitten niet kunnen tegengaan. Net zoals u niet de hele dag snoepen kunt goedmaken door een uurtje te gaan lopen.

4. U verbrandt calorieën

Zit u voor een lange tijd neer, dan gaan uw hartslag en calorieverbranding langzaam naar beneden. Het is dan ook geen wonder dat wie dagelijks voor een langere periode stilzit en de benen niet strekt, uiteindelijk te maken krijgt met een gewichtstoename. Wie daarentegen rechtstaand werkt, heeft een hogere hartslag en verbrandt meer calorieën dan wie dat niet doet.

Afwisselen is de boodschap

Rechtstaan tijdens het werken, het is uiteraard even wennen. In het begin zal het eerder vermoeiend aanvoelen, maar uiteindelijk zal uw lichaam zich aanpassen en zal u steeds langere periodes kunnen rechtstaan. Afwisseling is daarom aan te raden. Stel uw bureau in op zithoogte na 1 à 2 uur rechtstaan. Een navraag bij professionele aankopers leert ons dat de investering in zit-sta bureautafels als positief wordt ervaren. Als argument, naast een daling van het ziekteverzuim, is dat dit flexibel meubilair beantwoordt aan de moderne dynamische werkorganisatie. De gebruiker voelt zich fitter en presteert beter. Productiviteit, creativiteit en kwaliteit verbeteren.

Bron: Jobat, De Standaard

Op zoek naar een zit-sta bureautafel?

Kom langs in onze toonzaal