Het betere alternatief:

zit- en stabureau

Ergonomie van de tafel

Geen enkele houding is op den duur „correct“. Daarom is de volgende logische stap in het dynamische zitten de ontwikkeling van een zit- en stabureau.

Ergonomie van de tafel

Het valt zeker aan te bevelen om al naar gelang de taak die wordt uitgevoerd van houding te veranderen. Voor telefoneren, schrijven, ontwerpen of een gesprek met collega´s kan steeds een eigen positie worden gekozen. Hiermee wordt een eenzijdige belasting van de lichaamsdelen voorkomen. Bovendien draagt deze keuzevrijheid bij aan een ontspannen werkhouding.

Talrijke studies hebben de vele negatieve effecten van langdurig neerzitten aangetoond, terwijl rechtstaand werken heel wat voordelen met zich meebrengt. De voordelen hiervan?

Je bent alerter

Rechtstaand werken verhoogt je focus op verschillende manieren. Zo word je minder snel geconfronteerd met een slaperig gevoel wanneer je de hele tijd moet rechtstaan. Je spieren zijn opgespannen en je lichaam voelt zich minder comfortabel, waardoor je alert blijft.
Daarnaast leent een rechtstaand bureau zich veel meer tot lichamelijke activiteiten. Zo kan je afwisselend op je ene been of je andere been gaan staan en kleine 'wandelingen' maken die je geconcentreerd houden.

Je redt je rug

Jaren in dezelfde houding op je bureaustoel zitten eist zijn tol. Lang rechtstaan is goed voor je rugspieren en verbetert je houding. Veel mensen die de switch hebben gemaakt naar een staand bureau blijken minder last te hebben van rugpijn. Ideaal voor je rug is wanneer je armen een hoek van 90 graden maken wanneer je typt.

Je leeft langer

Meer rechtstaan kan je levensverwachting aanzienlijk verhogen. Dat bleek nog maar eens tijdens een Amerikaanse studie waarbij 100.000 mannen en vrouwen gedurende 14 jaar werden gevolgd. Onder de deelnemers die meer dan zes uur per dag neerzitten, bleken er na 14 jaar veel meer overleden dan onder de respondenten die minder dan drie uur per dag neerzitten.
Gelijkaardige resultaten werden gevonden bij andere studies. Zo wees een ander onderzoek uit de Verenigde Staten aan dat het sterftecijfer van mannen die meer dan zes uur per dag neerzaten 20 procent hoger lag dan dat van mannen die slechts drie uur of minder neerzaten. De onderzoekers concludeerden dat overmatig zitten letterlijk iemands leven verkort met enkele jaren.
Daarnaast blijkt de compensatie van je zitgedrag door intensieve lichaamsbeweging eerder een maat voor niets. Studies wijzen namelijk uit dat lichaamsbeweging de negatieve effecten van langdurig zitten niet kunnen tegengaan. Net zoals je niet de hele dag snoepen kan goedmaken door een uurtje te gaan lopen.

Je verbrandt calorieën

Wanneer je voor een lange tijd neerzit, gaan je hartslag en calorieënverbranding langzaamaan naar beneden. Het is dan ook geen wonder dat iedereen die dagelijks voor een langere periode stilzit en de benen niet strekt, uiteindelijk te maken zal krijgen met een gewichtstoename. Wie daarentegen rechtstaand werkt, heeft een hogere hartslag en verbrandt meer calorieën dan wie dat niet doet.

Tijd nodig … en euro’s..?

Rechtstaan terwijl je werkt is uiteraard even wennen. In het begin zal het eerder vermoeiend zijn, maar als je doorzet, zal je lichaam zich uiteindelijk aanpassen en kan je steeds langere periodes rechtstaan. Afwisseling is daarom aan te raden. Stel je bureau regelmatig in op zitten na een uur of 2 op sta-hoogte. Een navraag bij professionele aankopers leert ons dat de investering in zit-sta tafels als positief wordt ervaren. Als argument, buiten de daling van het ziekteverzuim, is dat dit flexibel meubilair beantwoordt aan de moderne dynamische werkorganisatie. De gebruiker voelt zich fitter en presteert beter. Productiviteit, creativiteit en kwaliteit verbeteren.

Ontspan je tijdens je werk

Met deze oefeningen ontspan je je lichaam op het werk zonder je bureaustoel ervoor te verlaten.

Bron: Jobat, De Standaard

Op zoek naar een ergonomische bureautafel?

Contacteer ons